Global Gençler Projesi
Amaçları
Toplumların kalkınmaları yeni teknoloji geliştirmeleri ve bunları toplumsal, kültürel yaşantıya geçirebilmeleri yoluyla gerçekleşmektedir. Teknolojinin getirdiği yeniliklerin ekonomi ile ilişkili olması ve ekonomik ilişkileri yakından takip etmesiyle, ekonomi teknolojinin yönlendirmesi altına girmiş gözükmektedir. Teknoloji ve bilginin toplumun her alanında etkin bir biçimde dağılımını sağlayan ülkeler yeni istihdam alanları yaratabilmektedirler. Bu yeni alanlar ise nitelikli işgücünü gerektirmektedir.
Teknolojik ve toplumsal gelişmelerin işgücü üzerindeki etkileri konusunda farklı görüşler mevcuttur. Esnek üretim sistemleri özellikle yeni teknoloji kullanımıyla yakından ilgilidir. Kendine has kuralları ve üslupları olan bu sanat maalesef matbaanın devreye girmesi hızlı bir gerileme yaşamış, sadece belli başlı bölgelerde, sayılı üstatlar tarafından üretilebilen bir duruma gelmiştir. Ancak son zamanlarda hükümetimizin girişimleri, bakış açısı ve desteği ile yeniden atağa kalkmaya başlamıştır.
Dünya Ticaret Örgütü ve diğer uluslararası kuruluşlar, uluslararası iktisadi ilişkilerin Yeni Liberal öğretinin öngörüleri çerçevesinde biçimlenmesine önemli katkılar sağlamışlardır. Bu da dünya ticareti ve finansal hareketlere önemli canlılık getirmiştir. Ancak iktisadi düzeyde gözlemlenen canlılığa rağmen, küresel sosyal sorunların çözümüne yönelik önemli bir iyileşme gerçekleştirilememiştir. Küreselleşme süreci, küresel bir refaha ve refahın küresel düzeyde yayılmasına yol açmamıştır.
Bireysel ihtiyaçların giderilmesi, ulusal standartların iyileştirilmesi ve küresel gerçeklikte uygulanması ile mümkündür. Bu nedenle mesleki yeti kazanan genç grupların, mesleklerini ve kişisel görüş ve öğretilerini tanıtma ve kanıtlama zarureti ile karşı karşıyadır. Ülkemizde mesleki eğitim hükümetimizin yoğun çabaları ile daha kolay erişilebilir hale gelmiştir. Bu nedende her alanda diploma sahibi gençler, kendi meslek grupları içinde yığılmalar yaşamaktadır. Öne çıkma ve kendini kanıtlama duygu ve düşünceleri, artık bir içgüdü olmaktan çok zaruret halini almıştır.
Bu ve benzeri nedenlerle hedef kitle olan topluluğumuz öğrencilerine, projemiz kapsamında yürütülecek eğitim programları ile bilgi ve birikimin daha verimli kullanabilme, ulusal ve küresel kriterlere uygun cv hazırlama, vizyonunu daha da genişletme, farklı bakış açılarına sahip olma yetileri kazanması amaçlanmaktadır. Eğitimler kapsamında yapılacak saha araştırmaları, anket çalışmaları, teknik geziler ile piyasayı ve yaşayan ekonomiyi tanıma imkânı sağlanması amaçlanmaktadır.
Ayrıca projemiz kapsamında alınacak olan Girişimcilik Eğitimi ile kursiyerler ilerde yapmayı planladıkları ticari girişimlerinde devlet desteklerinden yararlanabileceklerdir. Böylelikle kendi istihdam alanlarını oluşturabileceklerdir. Ayrıca proje hazırlama, yazma ve sunma konusunda farklı bir iş koluna da hâkim olmaları sağlanacaktır.
Özeti
Globalleşen dünya ve sürekli gelişen teknoloji karşısında sürekli ortaya çıkan olgu işsizliktir. Ülkemizde, özellikle hükümetimizin katkılarıyla oluşturulan geniş eğitim öğretim ağının son dönemeci olan üniversiteler her yıl binlerce mezun vermektedir. Üniversite eğitimi geçmiş dönemlere göre daha erişilebilir bir duruma gelmiştir. Ancak bu durum diploma sahibi gençlerin iş bulması için yeterli değildir. Artık diploma yanında artı spesifik özellikler gerekmekte ve aranmaktadır. Bu nedenledir ki hedef kitle öğrenci topluluğumuz için bu projede yer almak önem arz etmektedir.
Proje bünyesinde alınacak olan kişisel gelişim eğitimleri Sosyal ve Kültürel Organizasyonlar Eğitimi, Kurum İçi Halkla İlişkiler Eğitimi, İletişim Süreci ve Türleri Eğitimi, Sunuş Teknikleri eğitimi, Etkin İletişim Eğitimi, Temel Bilgi Teknolojileri Eğimi, İmaj Yönetimi gibi eğitimleri kapsamakta olup Eğitimler haftalık seminerler şeklinde verilecektir. Bu seminerlere katılan kursiyerlere İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Katılım Belgesi verilecektir.
Proje bünyesinde alınacak olan mesleki eğitimler İhracat Tekniği, İhracat Odaklı Markalama Eğitimi, Marka Yönetimi, Dış Ticaret Eğitimleridir. Bu eğitimler yapılacak olan 3 ay süre ile haftalık olarak hazırlanacak olan ders programları çerçevesinde verilecektir. Bu eğitimlere katılan kursiyerlere İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Katılım Belgesi verilecektir.
Ayrıca bu eğitimler dışında Girişimcilik eğitimi verilecektir. Bu eğitim KOSGEP ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından sertifikalandırılacaktır.
Eğitimler sadece kampüs alanı içinde sınırlı kalmayacaktır. Saha araştırması, anket uygulamaları, teknik ve inceleme gezileri de düzenlenip kursiyerlerin piyasa ve yaşayan ekonomi hakkında bilinçlendirilmesi sağlanacaktır.
Faaliyetlerin Açıklaması
Projemiz lisans seviyesinde eğitimini tamamlamaya aday üniversite öğrencilerinin mezun olduktan sonraki süreçte, iş hayatına atılmalarında artı değerler kazandırmak amacıyla kişisel gelişim ve mesleki eğitim kursları içermektedir.
Bu eğitimler kişisel gelişim olmak üzere;
• Sosyal ve Kültürel Organizasyonlar Eğitimi
• Kurum İçi Halkla İlişkiler Eğitimi,
• İletişim Süreci ve Türleri Eğitimi,
• Sunuş Teknikleri eğitimi,
• Etkin İletişim Eğitimi,
• Temel Bilgi Teknolojileri Eğimi,
• İmaj Yönetimi’dir
Mesleki Eğitimler ise;
• İhracat Tekniği,
• İhracat Odaklı Markalama Eğitimi,
• Marka Yönetimi,
• Dış Ticaret’tir.
Ayrıca bu eğitimler dışında Girişimcilik eğitimi verilecektir. Bu eğitim KOSGEP ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından sertifikalandırılacaktır. Bu eğitim alan kursiyerler ticari ileride ticari bir girişimde bulunduklarında devlet desteklerinden faydalanabileceklerdir. Ayrıca proje hazırlama, yazma ve sunma konusunda yeterlik kazanacaklardır.
Proje kapsamında sadece teori dersleri ile sınırlı kalınmayacak, saha araştırması, anket uygulamaları, teknik ve inceleme gezileri de düzenlenip kursiyerlerin piyasa ve yaşayan ekonomi hakkında bilinçlendirilmesi sağlanacaktır.
Yerli ve yabancı yatırımcıların plan, işleyiş ve kazanımları değerlendirilerek, alanında başarı sağlayan iş adamları ziyaret edilerek ya da misafir edilerek proje koordinatörü moderatörlüğünde söyleşiler düzenlenecektir.
BEKLENEN SONUÇLAR
Küreselleşen iş dünyası, rekabet, sürekli yenilenen teknoloji karşısında yenilikçi arayışlar her meslek grubu için en önemli konudur. Mezun olup iş dünyası içinde yer edinmeye çalışacak olan öğrenci topluluğumuz bu olgular karşısında artı değerler bir adım öne çıkma arzusundayız. Alınacak eğitimler ile kişisel ve mesleki hayatımıza olumlu yönde artılar kazandıracağı inancındayız.
Proje döneminde 50 kadın ve 50 erkek olmak üzere kursiyer kaydı alınacaktır. Bu kitlenin alınan eğitimler ile daha donanımlı ve global bakış açısına sahip genç yurttaşlar olacağı, gerek meslek hayatlarında gerekse sosyal çevrelerinde daha başarılı olacağına inancımız tamdır.
Ayrıca alınacak olan Girişimcilik Eğitimi ile ileride ticari bir iştirakte bulunacak olanlar devlet desteklerinden faydalanabileceklerdir. Bununla beraber alınan bu eğitim ile kursiyer proje hazırlama, yazma ve sunma yetisine sahip hale gelecektir. Bu yetisini daha öğrenciyken şahıs veya limited şirketlere hibe veya kredi destek projesi yazarak gelir elde etmesi mümkün olacaktır.