İzmir Kâtip Çelebi Ünivesitesi Slogan

Genç Hattatlar Projesi

Projenin Amaçları
Hat sanatı denilince Kur'an harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı sanatı akla gelir. Bu sanat Kur'an harflerinin 6
ile10. Yüzyıllar arasında geçirdiǧi uzunca bir gelişme döneminden sonra ortaya çıkmıştır. Kuran-ı Kerim'in bir araya toplanmasından sonra, Islam dininin bilime verdiǧi özel önemin etkisiyle, çok sayıda kâtip yetişmiş, yazı da doǧal olarak büyük aşamalar göstererek önemli sanat kolu olmuştur. Hat sanatı, tarihi seyir içeresinde yer yer ve kol kol gelişmiş, mükemmelleşmiş ve güzel sanatlar arasında seçkin yerini fiilen almıştır. Hat sanatı; “Cismani aletlerle ortaya çıkan ruhani bir hendesedir” şeklinde tarif edilmiştir.

Kendine has kuralları ve üslupları olan bu sanat maalesef matbaanın devreye girmesi hızlı bir gerileme yaşamış, sadece belli başlı bölgelerde, sayılı üstatlar tarafından üretilebilen bir duruma gelmiştir. Ancak son zamanlarda hükümetimizin girişimleri, bakış açısı ve desteǧi ile yeniden ataǧa kalkmaya başlamıştır.

Hat Sanatı Türk kitap sanatların çıkış noktasıdır. Hat Sanatında Kur’an-ı Kerim Ayetleri ve Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in dua ve hadislerinin en güzel şekilde yazılması amaçlanmaktadır. Bununla beraber Ebrû, Tezhip,
Minyatür, Cilt gibi kitap sanatları yazıyı ön plana çıkarıp daha güzel hale gelmesi için ortaya çıkmış sanat dallarıdır.

Ilahiyat Fakültesi öǧrencileri olarak Kur’an harflerini okuma ve yazma eǧitimi almaktayız. Bu nedenle bu eǧitimi almak için elverişli bir kitle durumundayız. Bizler almış olduǧumuz birikimimizi daha zengin kılmak, yazımızı daha estetik kurallar çerçevesinde yazmak, hat sanatını tanımak, hat sanatı eserlerinin, ki özellikle istiflerin okunması konusunda kendimizi geliştirmek istemekteyiz.

Bizler Genç Hattatlar Projesi kapsamında geleneksel sanatların yaşatılması ve yaygınlaştırılması amaçlamaktayız. Proje çerçevesinde geleneksel sanatlar yenilikçi bir yaklaşımla ele alınacak ve bu kapsamda ebru sanatı ve altın varak uygulamaları ile birleştirilecektir. Böylelikle hedef kitle olan ilahiyat öǧrenciler hem geleneksel sanatları tanıyacaklar hem de yenilikçi bir yaklaşımla eǧitim alıp uygulayacaklardır.

Eǧitim sonunda amacımız Hat eserleri hakkında fikir sahibi olabilmek, eserleri doǧru okuyabilmek, temel seviyede eserler üretebilmektir. Hat sanatı eǧitimi yanında alacaǧımız Ebrû ve Altın varak uygulamaları eǧitimleri sayesinde yenilikçi bir üslup ile baǧımsız ve karma ürünler ortaya koymak istiyoruz.

Proje Özeti

Projemiz kapsam olarak geleneksel Türk l sanatlarından özellikle hat sanatının tanıtılması ve aktarılması amacıyla ortaya çıkmıştır. Bu kapsamda 100 öǧrenci iki ayrı grup halinde 3 aylık bir sürede 2 ayrı grup oluşturularak 96 saat toplamda 192 saat Kamış Kalem ile Sülüs Hattı dersi alacaklardır. Hat eǧitimi ile eş zamanlı olarak eserlerin üzerine yapılacaǧı aherli özel kaǧıt üretimi eǧitimi alınacaktır.

Yine Hat Sanatı eǧitimi ile eş zamanlı olarak Ebrû ve Altın varak uygulamaları eǧitimleri alınacaktır. Böylelikle Kamış Kalem ile yazmanın yanı sıra kursiyerler fırça ile de yine hat sanatının farklı üsluplarını çalışabileceklerdir. Yine bu eǧitimler sonucunda karma ürünler ortaya çıkması amaçlanmaktadır.

Atölye eǧitimlerinin yanı sıra seminer eǧitimleri de alacak olan öǧrenciler Geleneksel sanatlarımızın tarihsel gelişimi, detayları, geçmiş dönem ve günümüz sanatçıları, günümüzde geleneksel sanatlarımızın geldiǧi nokta hakkında bilgilendirilip, bilinçlendirileceklerdir. Yine belli bir tema üzerine çalışılıp ortak karma sergi çalışması yapılması planlanmaktadır.


 Faaliyetlerin Açıklaması

Genç Hattalar Projesi hedef kitle olan biz Ilahiyat fakültesi öǧrencilerine üç farklı dalda eǧitim almak istemekteyiz. Bu eǧitimleri eş zamanlı olarak üç ay süreyle haftada 2 gün 8 saat yapılmasını planlamaktayız. Alınan eǧitimler Izmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sürekli Eǧitim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından sertifikalandırılacaktır.
Hat Sanatı

Hat Sanatının tanınması ve temel seviyede uygulayabilmesi amacıyla kamış kalem ile Sülüs Meşki dersleri verilmesi planlanmaktadır. Öncelikle Rabbi yessir vela tuassir rabbi temmim bil hayr duasıyla başlanacaktır. Bu duanın ardından Mehmet Şevki Efendi’nin meşk defteri sıralaması ile harflerin tek tek yazımına geçilecektir. Harflerin başta ortada sonda yazımı nın ardından merhum hattaların yazılarından kopya çalışmalar yapılacaktır. Bu dönemde eǧitim hazır defterlere yapılacaktır. Aynı zamanda aherli kaǧıt yapımını da öǧrenilecek ve eserler eǧitimin ardından bu kaǧıtlara uygulanacaktır.
Ebrû sanatı

Kurs döneminde Ebrû sanatı ile de tanışılacak, bu eǧitimi de alarak, Hat yazısı için fon hazırlanacak, Hat ile Birlikte kullanabilinecek kompozisyonel Ebrû ürünleri üretilecektir. Battal, Gelgit, Şal, Somaki, Dalgalı, Bülbül yuvası, Taraklı, Akkase, Neftli, Hatip ve Lale Ebrusu eǧitimleri verilecektir.
Altın Varak Uygulamaları

Alınan Hat Tasarımı ve Ebrû sanatı eǧitimi devamında aherli kaǧıt ve ham tuval üzerine altın ve gümüş varak ile kaplama ve yazı uygulamaları eǧitimi verilecektir. Bu çalışmanın amacı kamış kalemin yanı sıra fırça yardımı ile hat sanatının farklı üsluplarında çalışma ikanı bulmasını saǧlamaktır. Böylelikle kısa zamanda daha gösterişli işler yapılabilecek, göz doldurucu ürünler ortaya koyulabilecekdir.
Seminerler

Proje kapsamında Geleneksel Türk El Sanatlarını tanıtıcı seminerler verilecek, alınan eǧitimler hakkında tarihsel gelişim, geçmiş dönem üstadların eserlerinin yorumlanması, günümüz ustalarının eserlerinin yorumlanması gibi seminerler ve toplantılar düzenlenecektir.

Yenilikçi bir bakış açısı ile özgün ürünler üretmek amacıyla beyin fırtınası yapılacak olan tasarım toplantıları yapılacak. Özgün fikirler masaya yatırılacak. Belli temalar üzerinde ortak sergi projeleri deǧerlendirilecektir.

Ayrıca yapılan ürünlerin fiyatlandırılması, pazarlanması, satış ve sunum önerileri ile alakalı seminerler düzenlenecektir. Bu seminerler ile öǧrenciler emeklerini gelire döndürmek için doǧru rota çizme yetisi kazanacaklar.
Sergi Etkinliklerine Katılım ve Teknik Geziler

Proje kapsamında Geleneksel Türk El Sanatları ile alakalı Izmir’de bulunan atölyeler ziyaret edilecek, eǧitim süresince yerel ve ulusal manâda açılan sergiler takip edilecektir. Bu kapsamda Istanbul Türk ve Islam Eserleri Müzesi ziyareti özellikle planlanmaktar. Böylelikle farklı üslup ve fikirlerle tanışılacak, kendi çalışmalarını bu fikirlerden yararlanmaları saǧlanacaktır.
Kampüs Etkinlikleri

Proje kapsamında alınan ebru eǧitimini çeşitli Workshop etkinlikleri ile pekiştirilmek, yapılan çalışmalar ve proje ile alakalı daha geniş kitlelere bilgi verilmesi amaçlanmaktadır. Bu tür görsel uygulamalar geleneksel sanatlarımızın aktarımı, ilgi odaǧı olması açısnıdan önem arzetmektedir.

Yine eǧitim dönemi sonunda ortaya çıkan eserlerden Izmir ili içinde üç farklı üniversite kampüsünde açılması planlanan sergiler ile Geleneksel Türk El Sanatlarının ilgi odaǧı olması, duyurulması ve farkındalık yaratması amaçlanmaktadır.
 

Beklenen Sonuçlar

Proje sonunda biz Ilahiyat Öǧrencileri Kur’an harfleri ile alakalı akademik bilgimizi sanatsal bir açı ile ele alarak teknik bilgi ile pekiştirip daha güzel yazma ve yorumlama yetisi kazanmayı planlamaktayız. Daha da ötesi proje ile başladıǧımız bu sanat serüvenine devam etme düşüncesindeyiz. Böylelikle geleneksel sanatlarımızdan Hat Sanatını sadece belli bir bölge ve zümre tarafından ifa edilen bu sanatı daha erişilebilir yapma, yaşatma, ileriye taşıma düşüncemiz sonuca ulaşmış olacaktır.

Yine hat sanatı eǧitimlerine eş zamanlı olarak ebru ve Altın varak uygulamaları eǧitimi de alınacaktır. Hat, Ebrû ve Altın varak eǧimi alan kursiyerler kazanımları birlikte deǧerlendiǧinde karma ürünler ortaya koyabileceklerdir.

Proje döneminde 50 kadın ve 50 erkek olmak üzere kursiyer kaydı alınacaktır. Bu kitlenin Hat sanatı, Ebru Sanatı ve Altın Varak uygulamalarında başarılı olacaǧı öngörülmektedir.

Yapılan çalışmalar neticesinde ortaya çıkan işlerin satışı ile kursiyerlerin yaptıkları gelir elde etmeleri öngörülmektedir. Zira öǧrencilik döneminde elde edilen gelir öǧrencilere maddi açıdan destek olması açısından çok önemlidir.

Proje sonunda ortaya çıkan eserler ile açılacak olan sergi ile biz kursiyerlerin özgüveni saǧlanacak ümidindeyiz. Bu biz öǧrenciler için psikolojik olarak önemli bir katkı saǧlayacaǧı düşüncesindeyiz.

Proje kapsamında yapılacak olan Workshop etkinliǧi ile projenin görünürlüǧü saǧlanacak, yapılacak olan teknik gezilerde proje ve detayları hakkında bilgilendirmeler yapılacaktır. Proje hakkında yerel ve ulusal basının bilgilendirilmesi de yapılacaktır.
 

Menüyü Kapat