İzmir Kâtip Çelebi Ünivesitesi Slogan

Uzlaştırmacı Yenileme Eğitimi Başarı İle Tamamlandı.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve İKÇÜ Sürekli Eğitim Merkezi ortaklığıyla düzenlenen II. Uzlaştırmacı Yenileme Eğitimi, 18.09.2022 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Eğitim, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi hocalarından Prof. Dr. Nazım Ankaralıgil ile Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Gizem Dursun Özdemir tarafından verilmiş olup değerli katılımcılar eşliğinde tamamlanmıştır. Kapsamlı ve uygulamaya dönük olarak gerçekleştirilen eğitimin tüm katılımcılara faydalı olmasını dileriz.

 

Programın Amacı ve İçeriği

Ceza Muhakemesinde Uzlaştırma Yönetmeliği m. 50/1 gereğince uzlaştırmacı olarak görevlendirilecek kişilerin görevlerine başlamadan önce eğitim almaları ve görev yaptıkları sürece eğitime tâbi tutulmaları öngörülmüştür.  Ek olarak; uzlaştırmacılar, m. 50/6 gereğince uzlaştırmacı yenileme eğitimini iki yılda en az bir defa almakla yükümlü kılınmıştır. Düzenleme gereğince uzlaştırmacılar iki yılda bir verilen bu eğitime katılmak zorundadırlar. Yine m. 49’da ise yenileme eğitimini tamamlamayan uzlaştırmacıların Alternatif Çözümler Daire Başkanlığınca sicilden ve listeden çıkarılacağı belirtilmiştir. Eğitimler, bu gereklilikleri sağlama amacıyla; CMK m. 253 vd. hükümleri ile Yönetmelik hükümleri çerçevesinde uzlaştırmacıların konuya hakimiyetlerinin arttırılması ile Kanun değişiklikleri üzerinde durularak güncel mevzuata ve güncel yargı kararlarına hakim olmalarının sağlanmasını amaçlamaktadır.
Uzlaştırmacı yenileme eğitimi, uzlaştırmacı olarak görev yapan kişilerin sahip olmaları gereken bilgi düzeyi ve kişisel yeteneklerinin geliştirilmesinden oluşur. Ayrıca onarıcı adalet anlayışı, mağdur-fail uzlaştırması, ceza muhakemesi hukukunda uzlaştırmanın yasal temeli, güncel mevzuat ve düzenlemelerde yapılan değişiklikler, yargı kararlarıyla ortaya koyulan sorunlu hususlar, soruşturma aşamasında uzlaştırma, kovuşturma aşamasında uzlaştırma ile ilgili teorik bilgileri, iletişim dersleri ve uzlaştırma sürecine yönelik uygulamalı dersleri içermektedir.

Uzlaştırmacı eğitimi kapsamında ceza adaleti ve onarıcı adalet kavramları ile onarıcı adalet uygulamaları hakkında ihtiyaç bulunan temel bilgiler verilecektir. Uzlaştırmanın genel şartları ve uzlaştırma sürecinde yapılması gerekenler, hukuk ve iletişim hocaları tarafından ayrıntılı bir şekilde ele alınacak, uygulamalı eğitim verilecektir.
 

Programın Hedef Kitlesi

Bu programın hedef kitlesi daha önce uzlaştırmacı eğitimi alan ve sicile kayıtlı kişiler ve uzlaştırma yenileme eğitimlerini temel düzeyde almak isteyen kişilerden oluşmaktadır.

 

Program Koordinatörü

Dr. Öğr. Üyesi Gizem DURSUN ÖZDEMİR

Prof.  Dr. Nazım ANKARALIGİL

İlgili Resimler


Menüyü Kapat